Skip to content
Коприна през зимата – добра идея ли е?

дата

Коприната е почитана като символ на богатство, откакто за първи път е видяна да украсява одеждите на китайските императори преди хиляди години. И така и до днес тя се смята за предмет на лукса – така че… сигурни сме, че е изискана, но добра ли е за носене при всякакви метеорологични условия? Дори ако навън е супер студено?

Коприната е дишаща материя с отлични изолационни свойства и високи способности за абсорбиране на влагата, сравними с тези на вълната. Коприната е наистина невероятна! Тя определено си заслужава! Как мислите – ще  изберете ли коприна пред вълна или обратното?

Защо коприната е идеална за зимата

Има много какво да се каже за студеното време – малко са хората, предпочитащи зимния сезон. Очевидно основната цел на дрехите за студено време е да поддържат телата ни топли. Въпреки това, комфортът също е важен. Ако целта ви е точно той, съветваме ви да изберете коприната.

Студеният сух зимен въздух създава редица проблеми на човешкия организъм. Напуканите устни и сърбящата кожа веднага ни нападат с понижаването на температурите. И колкото по-сух става въздухът, толкова по-вероятно е да получим всякакви неприятни усещания по цялото тяло.

Коприната е идеална за зимата в борбата с неприятностите от студения сух въздух. Като основен слой, коприната, носена директно върху кожата, създава почти невидим щит. Този плат осигурява хипоалергенна бариера срещу студа и грубите връхни дрехи.

Текстурата на коприната й позволява да се плъзга по кожата, вместо да се трие, както много други тъкани са склонни да правят. Носенето на  коприна е силно препоръчително за хора, които страдат от кожни заболявания като екземи. Коприната е много фина и точно затова не дразни кожата.

В допълнение, тя има естествената способност да създава баланс в нивото на влажност на кожата. Важно е да споменем още, че когато се носи като основна дреха, коприната отвежда само излишната влага, която тялото освобождава по време на натоварване и запазва точно толкова колкото е необходимо за кожата.

Коприната е по-топла от вълната

Способността на една тъкан да ви стопли по същество се определя от три основни фактора:

  • тегло на тъканта, използвана за направата на дрехата
  • способността на материята да диша за регулиране на телесната температура
  • устойчивостта на материята на вятъра и водата

Когато сравняваме коприната и другите материи, например вълната, първата ясна разлика, която можем да видим, е теглото на двете. Коприната е направена от влакна от пашкул на копринената буба.

Вълната, от друга страна, е направена от влакна от различни бозайници, което й придава по-широк диапазон от тегло и плътност. Допълнителната дебелина добавя значителна разлика в теглото, което прави вълната много по-тежка материя.

Както всички знаем, най-добрите тъкани са тези, които позволяват на правилното количество въздух да преминава през тях, способствайки за доброто изпаряване на потта. Това предпазва кожата от овлажняване и едновременно с това затопля тялото.

Коприната се нарежда високо в скалата на дишащите материи и е известна със своето бързо изсъхване. Поддържането на тялото сухо е ключов компонент за основния слой на облеклото. Способността на коприната да управлява  нивата на влагата означава, че дори и да се потите, няма да се почувствате студени и лепкави.

Копринено облекло и екипировка за зимата

Коприната набира популярност в облеклото за открито, тъй като все повече хора научават за нейната гъвкавост. Дрехите от тази материя осигуряват комфорт, който ще е силно оценен от всеки. А спането в копринени чаршафи през зимата е същинско удоволствие за всички сетива. Коприненото спално бельо с едно от най-уникалните приложения на коприната по отношение на усещане. Чаршафите обгръщат тялото ви и ви пренасят в друг свят.

Със своя лъскав външен вид и привлекателност от висок клас, коприната е самото определение за лукс. За щастие на всеки, който току-що е инвестирал в нещо ново и копринено, той скоро ще разбере, че коприната е много повече от просто красота. Радвайте се на зимата и свързаните с този сезон празници в нещо красиво и същевременно изключително практично.

Oще
статии