Skip to content
10 нестандартни трика за комфортен сън, които наистина работят

дата

10 нестандартни трика за комфортен сън, които наистина работят

1.Спете на лявата си страна, за да подобрите съня си

Въпреки очевидната симетрия на тялото, разположението на вътрешните органи не е еднакво. Когато лежим на лявата си страна, стомахът и соковете в него се намират под хранопровода. Това намалява вероятността от киселини и спомага за по-спокоен и дълбок сън.

2. Изпийте чаша бананова вода, за да се отпуснете преди сън

Бананите, особено корите им, са богати на магнезий и имат успокояващ ефект. За да приготвите бананова вода, ще ви трябва 1 банан и филтрирана вода. Отрежете двата края на един банан и го поставете във вряща вода. Варете 10 минути. Прецедете банановата вода през гевгир. Можете да добавите малко канела към напитката. Изпийте отварата бавно точно преди лягане.

3. Опитайте се да не спите, ако имате безсъние

Звучи иронично, но според проучвания, тези, които лежат в леглото с безсъние, държат очите си отворени, опитвайки се да останат будни, в крайна сметка заспиват по-бързо от тези, които се борят да заспят.

4. Духайте мехурчета преди лягане

Не се шегуваме! Професорът по неврология Рейчъл Мари Е. Салас препоръчва издухване на мехурчета. Действа като дълбоко дихателно упражнение. Тази практика ще ви помогне да успокоите тялото и ума си. Освен това по време на тази дейност можете да отвлечете вниманието от мислите, които ви притесняват.

5. Отървете се от часовника в стаята

Часовниците носят истински стрес. Не трябва да следите времето, докато сте в леглото. Не използвайте телефона си преди лягане, ако искате да се предпазите от събуждане посред нощ. По-добре да го поставите под леглото или в чекмедже.

6. Станете и направете нещо, ако не можете да заспите

Ако не можете да заспите повече от 20 минути, просто станете от леглото! 
Изберете проста, релаксираща дейност, като четене на книга например. Ключът се състои в това да спрете мозъка си да свързва безсънието с леглото.

7. Запалете ароматната свещ

Силата на аромата е невероятна и ако неприятната миризма провокира чувство на дискомфорт и напрежение, то свещите с аромата на лавандула и лайка могат да ви отнесат в много по-успокояващо състояние. Освен това меката светлина от свещите ще създаде уютна атмосфера много по-добре от нощната лампа. Не забравяйте обаче да гасите свещта преди лягане или да я поставите в специален безопасен контейнер.

8. Не използвайте твърда възглавница, ако спите по корем

Това положение може да причини дискомфорт или увреждане на врата, тъй като твърдата възглавница няма да ви позволи да позиционирате главата си под удобен ъгъл. Най-добре е да поставите мека възглавница директно под челото си, а не да обръщате главата си на една страна.

9. Използвайте възглавница и одеяла, за да запълните пространството между тялото и матрака

Ако спите настрани и често се събуждате с болка в раменете и бедрата, вероятно се нуждаете от специален матрак. Най-добрият матрак за странични траверси има мека текстура около раменете и ханша. Но ако не можете да си го позволите сега, не забравяйте да запълните празното пространство между тялото и повърхността на леглото.

10. Поставете коленете си върху възглавница

Ако спите по гръб, поставете възглавница между коленете си. Това е ортопедично най-правилната позиция на тялото при сън.

Oще
статии