Skip to content
Коприната при акне и проблемна кожа

дата

Коприната при акне и проблемна кожа

Освен в света на модата известно е, че коприната се използва и за козметично-медицински цели. Тя помага при кожни възпаления и раздразнения, включително при акне, екземи, псориазис и атопичен дерматит. 

Суровата коприна обикновено се състои от 75–83% фиброин, 17–25% серицин и 1–5% несерицинови компоненти, вторични метаболити, восък, пигменти, въглехидрати и други вещества.

Фиброинът представлява най-голямата и важна част на коприненото влакно. Това е неразградим протеин, който поддържа и регулира влагата. Независимо от обработката при производството на ценния плат фиброинът остава активен. Затова и често се изразяваме, че коприната е „жива материя“. 

Изграждането на пашкула изглежда като магически процес, а всъщност представлява естествено и логично развитие на копринените буби. Бидейки в пашкула, те се трансформират и израстват. Затова трябва да си осигурят благоприятна среда, където ще прекарат около 4-5 дена преди се превърнат в пеперуди. Материалът, с който се прави пашкула, съдържа хранителни, регулиращи влагата, противогъбични и антибактериални вещества, които не позволяват на външни фактори да повлияят на развитието на копринената буба. 

Тези свойства на коприненото влакно се запазват и след производството на самия плат. 

Процесът на трансформация на копринените буби, както и съдържанието, структурата и влиянието на коприната върху човешкия организъм са били обект на множество проучвания, включително такива за въздействието ѝ спрямо проблемната кожа. 

Копринена грижа за кожата при акне 

При проблемна кожа на лицето независимо дали е мазна, акнеична или суха трябва да се погрижим за две неща – подходяща хидратация и възстановяване на кожната бариера. Обикновено продуктите против акне изсушават кожата, а по-агресивните пилинги причиняват олющване, което може да резултира в чувствителност и дразнене. Нужна ви е нежна ексфолиация, която и да подхрани кожата. Това можете да постигнете с копринените пашкули, които след накисване ще започнат да отделят полезните си протеини, а влакнестата текстура ще ви помогне да премахнете мъртвите клетки и да детоксикирате. Ефектът от пашкулите ще забележите още след първото използване, а за видими и продължителни резултати ексфолирайте между 4 и 6 седмици. 

Антибактериалните свойства на коприната влияят добре и на акнеична кожа по тялото. Направено е наблюдавано изследване сред 14 души с акне вулгарис на гърба, на които били раздадени копринени тениски. Пациентите носели тениските всяка вечер в продължение на 6 седмици. Резултатите показват клинично значимо намаляване на акнето по гърба без съпътстващо лечение или промяна в начина и условията на живот. Повече за проучването четете тук

Това изследване показва предимството да носите копринено облекло или да спите в копринени завивки. Освен луксозно преживяване коприната поддържа здравословна среда за вашата кожа – тя е хипоалергична, не задържа прах, не позволява на акарите да преминават и регулира телесната температура. 

Копринена грижа за кожата при атопичен дерматит

Смята се, че по-груби тъкани като вълна и памук могат да задълбочат състоянието на атопичен дерматит. Опитайте се да избягвате допир и със синтетичен текстил. Носете дрехи от естествени платове. Коприната, например, е мека, гладка и дишаща материя, която ще осигури нужния комфорт за вашата кожа. 

Ефективната хидратация и възстановяване на защитната бариера са начините за облекчаване на дерматитните състояния. Освен овлажняване с подходящи козметични продукти, хората с атопична кожа могат да използват копринено спално бельо и облекло, за да намалят триенето и дразненето. Ръкавицата за баня и пашкули от сурова коприна ще подобрят цялостния вид на кожата и ще спомогнат регенерацията и изграждането на защитната бариера. 

Не забравяйте да се консултирате с добър специалист преди да предприемате действия срещу дерматологичните проблеми. Попитайте го и за използване на копринени продукти като част от ежедневната грижа за кожата и вечерни ритуали. 

Oще
статии